Розуміння та шанування різних культур є необхідністю в нашому величезному світі. 24 жовтня рівно вісім місяців, як Україна боронить себе у жахливій повномасштабній війні. Що знову і знову приводило українців до перемоги, так це гордість, яку ми розділяємо за нашу культуру. Культуру, якою ми хочемо поділитися зі світом.

За ці вісім місяців світ зрозумів декілька важливих речей про Україну. По-перше, ми сміливо боронитимемо свою свободу та незалежність. Ніяка величезна армія росії, що вихвалялась тим, що вона друга у світі не зможе змусити нас мовчки погодитись з несправедливістю та загарбницькою війною. Ми об’єднались та об’єднали навколо себе цілий світ.

По-друге, українська культура – це дещо надзвичайне та самобутнє. Ми співаємо в укриттях, коли на міста летять російські ракети, українська музика лунає з найбільших сцен Європи та США. Світу відкривається те, що сотнями років нищилось та заборонялось російською імперією, але збереглось, розвивалось і надихає сьогодні мільйони людей.

Однією з невичерпних тем натхнення для сучасних митців є українська міфологія. Ми зібрали перелік персонажів українських міфів, які можна використати для створення креативів до Halloween’22. Це можуть бути костюми чи цілі образи, фотографії та ілюстрації, make-up чи навіть комікси. Дізнайтесь, що відгукнеться саме вам.

гелловін мавка

Мавка. Автор: Asta Legios для Tokar.ua на умовах Creative Commons Attribution 4.0.

Мавка – дух, що живе в лісах і полях, оберігає їх.Це дівчина з довгим, часто зеленим волоссям, іноді оголена. В неї немає шкіри на спині, так її можна відрізнити від звичайної дівчини. Тому, коли мавка зустрічається з людиною, то намагається не повертатись до неї спиною. Мавки не завжди позитивні персонажі, вони можуть заманювати людей в ліс, зваблювати хлопців. Але природу мавки оберігають та захищають від шкоди, яку може нанести людина. На зиму перетворюються в рослини та сплять до весни разом з природою.

гелловін чугайстр

Чугайстр або Чугайстер. Автор: Asta Legios для Tokar.ua на умовах Creative Commons Attribution 4.0.

Лісовий дух Чугайстер – лісовий дід, що слідкує за порядком у лісі. Цей персонаж найбільш розповсюджений на Заході України. Він може бути приязний до людей, запросто спілкується з ними, допомагає або навчає чомусь. Не любить мавок, повітруль, може з’їсти їх. Найчастіше описується, як гігантський старий дід з довгою бородою, який ходить голим (або в білому одязі) лісом. Іноді зображується одноногою людиною, якої неможливо торкнутися, іноді зображується як вітер.

гелловін мара

Мара. Автор: Macnish, Robert. The Philosophy of Sleep. Glasgow: W. R. McPhun, 1830

Або ж, наприклад, богиня Мара, яка є аналогом грецької богині Гекати – цариця ночі, що відає тим, що стається з людиною після смерті. Цікаво, що це не стільки страшний персонаж, скільки такий, що викликає повагу. Адже Мара знає щось таке, що непідвладне людям.

Богиня Доля – за деякими описами сонячна та радісна красуня. В українській міфології – це персонаж, що опікується людською вдачею. Вона знає, чим людині варто займатись в житті, а чим ні. Вона ж вважалась покровителькою роду, бо відала новим втіленням душ померлих.

А ще український Вовкулака або Вовкун – на відміну від традиційного європейського образу, де перевертень лишався до смерті вовкулакою, в українських переказах він міг “вилікуватись” від прокляття.

Чи рудоволоса грайлива Повітруля – повітряний дух, що може затанцювати людину до смерті, якщо їй заманеться.

Ці історії неймовірно цікаві, в кожному з героїв можна знайти риси притаманні сучасності або ж навпаки – характерні для світогляду тисячолітньої давнини. Менше з тим, кожен з героїв може надихнути створити щось нове та унікальне сьогодні. Шукайте вашого героя у Вікіпедії та дайте волю своїй творчості.

Коменти