Оновлена цифрова стратегія європейської комісії передбачає визначення частот стандарту  5G, які дадуть змогу користуватися телефонами та іншими пристроями зі зв’язком під час авіаперельотів.

Про це повідомляє ” El Pais.

Це рішення фактично — дозвіл авіакомпаніям уможливити здійснення і отримання клієнтами телефонних дзвінків і текстових повідомлень на облавку літака. Задля надання послуги використовуватиметься мережеве обладнання під назвою «pico-cell», що з’єднує бортову систему літака із землею через супутник.

Водночас використання телефонів в літаку не буде безкоштовним. Спеціальний тариф на це встановлять і стільникові компанії, і авіакомпанії. Це пов’язано із супутніми витратами на обладнання й підключення до мереж кількох країн.

Зараз згідно з правилами пасажири рейсів у ЄС мають вимикати мобільні телефони або протягом польоту гаджети мають перебувати у відповідному режимі. Це допомагає уникнути втручання в роботу електричних і телекомунікаційних систем лайнера. Підключення до інтернету можливо тільки на платній основі через внутрішню мережу Wi-Fi.

Оголошені Єврокомісією пропозиції набудуть чинності до 30 червня 2023 року.

Нагадаємо, вся електроніка на території Євросоюзу має перейти на єдиний порт для зарядки до осені 2024 року

Коменти