Вацапа має півмільярда активних користувачів із щоденною аудиторією в 300 млн чоловік. Якщо врахувати абонплату 1 $ в рік і безкоштовний перший рік обслуговування, річний виторг мережі можна оцінити 200-300 млн $.

whatsapp fail

Співробітники вацапа підуть працювати в Facebook, а його обіцяють залишити незалежним.

How much is the messenger?

Зараз бік-о-бік з вацапом йдуть Viber і Telegram. Перший має третину мільярда абонентов. І кожен має свої переваги.

У Viber: аудіо- і відеодзвінки, а також програми для Win/Mac.

У Telegram: висока безпека, шифрування, програми для софт Win/Mac, веб-версія:

веб-версия Telegram

Так виглядає веб-версія Telegram.

У WhatsApp з переваг залишилося тільки те, що вони були найпершими (2009 рік запуску). Довгоочікуваних програм для комп’ютера сервіс так і не запустив, тому аудиторія плавно втратила до нього інтерес. Ну і натомість поставила собі 2-3 месенджера.

Якщо телефон підтримує WhatsApp, туди ж можна ставити і все інше. Що користувачі масово і робили.

А далі що?

На моєму айфоні вацап залишився зеленої іконкою, яку я відкривав раз на місяць і частіше за все випадково. Так що фейсбуку потрібно буде істотно постаратися, щоб повернути втрачений інтерес.

Facebook Messenger замінив приватні повідлмнення фейсбука і більше нічого. Цукерберг мляво намагається привести його до статусу глобального месенджера. Але не виходить — мобільні додатки не сильна сторона Цукерберга.

Особисті повідомлення фейсбук виділив в окрему програму, без стрічки новин, прив’язали номер телефону. Дуже схоже на WhatsApp.

У поточному форматі WhatsApp взагалі мало чим цікавий, хіба що аудиторією. Так що над ним доведеться непогано попрацювати. Тридцяти двом програмістам буде чим зайнятися.

А всього тиждень тому японці купили Viber за 900 млн $. Тепер кривий софт, нестабільний конект і питання безпеки будуть вирішуватися не в Мінську, а в Токіо. Чому Facebook не взяв під крило вайбер? Не встигли?

В результаті

Власники вацапа зробили все правильно — позбулися продукту, який здавав позиції, майже на самому піку інтересу. Цукерберг зробив єдине, що міг — вайбер вже купили, телеграм ніхто поки не продає.

Чекаємо активне просування вацапа, нові функції і поповнюємо запаси попкорну — смс все далі будуть йти в небуття.

Коменти