Після 14 років будівництва гідроелектростанція Нан-де-Дранс нарешті почала працювати на повну силу. Її запустили в швейцарських Альпах. Вона спроможна зберігати достатньо енергії, щоб зарядити 400 тисяч акумуляторів, пише IFL Science.

Енергетики наразі намагаються вирішити головну проблему відновлювальних джерел енергії. Вона полягає в тому, що вітряні й сонячні електростанції за сприятливих погодних умов можуть виробити більше енергії, ніж потрібно. Надлишок треба якось зберігати, щоби потім використати його за потреби. Гідроелектростанція  Нан-де-Дранс є спробою вирішити цю проблему.

Надлишкова енергія використовується для того, щоби перекачувати воду до резервуару  Vieux Emosson, розташованого нагорі. Відтак ця вода може бути використана для живлення турбін під час дефіциту енергії.

Вчені визнають, що цей «водяний павербанк» є не ідеальним рішенням проблеми. Водночас це значно краще, ніж просто дозволяти надлишкам енергії марнуватися.

Керівництво гідроелектростанції стверджує, що «водяна батарея» здатна забезпечити зберігання надлишку енергії не лише Швейцарії, а й усієї Європи.

Раніше ми повідомляли, що японський виробник електронного обладнання Oki Electric Industry представив свою нову розробку — завод, який практично не споживає енергії.

Коменти