В NASA обговорюють проект створення телескопа, що шукатиме інопланетян. Він стане наступником космічної обсерваторії імені Джеймса Вебба. Про це йшла мова на 241-му засіданні Американського астрономічного товариства», пише Space.

За словами директора відділу астрофізики NASA Марка Клемпіна, для пошуку придатних для життя екзопланет планується створити Habitable Worlds Observatory (Обсерваторію населених світів). Її космічний телескоп працюватиме в інфрачервоному, оптичному та ультрафіолетовому діапазоні.

Так само, як і орбітальний телескоп Джеймс Вебб, обсерваторію разгорнуть за 1,5 млн кілометрів від Землі навпроти Сонця (так звана «точка Лагранжа L2»). Проектом передбачається її подальша модернізація.

Для виконання позаземної місії обсерваторія матиме надстабільний телескоп з потужним коронографом. Він вивчатиме тьмяні об’єкти (кам’янисті планети) навколо зірок.

Раніше ми повідомляли, що NASA уклала контракт з компанією SpaceX на запуск місії космічного телескопа імені Ненсі Грейс Роман. Телескоп має займатися дослідженням темної матерії, темної енергії та екзопланет. Новий космічний телескоп, запуск якого запланований на жовтень 2026 року, стане доповненням до космічної обсерваторії імені Джеймса Вебба.

Коменти