Штучний інтелект продемонстрував власну нову іпостась. Користувачі, що встановили чат-бот Replika, почали скаржитися на те, що він поводиться неадекватно, пише Vice. В Google Play та App Store застосунок також отримав чимало несхвальних відгуків.

Концепція чат-бота Replika передбачала віртуального компаньйона-співрозмовника. Вважалося, що  GPT-3 буде здатний до самонавчання за рахунок спілкування з людиною, яка його встановила. Проте розробників очікував неприємний сюрприз: штучний інтелект почав поводитися непристойно.

Користувачі масово скаржаться на сексуальні домагання з боку чат-бота. Зокрема, він пропонує підліткам перегляд інтимних фото і обговорює з ними нюанси статевого життя.

Експерти зазначають, що фактично ШІ ні в чому не винен, тому що його база даних формується на основі відомостей, наявних в інтернеті. Відповідно, якщо в мережі домінує «полуничка», нейромережа її копіюватиме, оброблятиме й активно використовуватиме під час діалогу.

Нагадаємо, останнім часом користувачі застосунку для знайомств Tinder почали використовувати нейромережу ChatGPT. За її допомогою вони укладають вітальні повідомлення своїм потенційним обраницям.

Коменти