Китайська державна академія інженерної фізики, що розробляє ядерну зброю, використовує комп’ютерні чипи виробництва США. Закупівля мікросхем Intel і Nvidia здійснюється десятиліттями в обхід санкцій США, пише The Wall Street Journal.

Попри експортні обмеження, що діють з 1997 року, найголовніший розробник ядерної зброї в Піднебесній продовжує отримувати американські комп’ютерні мікросхеми. За даними журналістів видання, це сталося не менше десяти разів за останні два з половиною роки.

Обхід обмежень здійснювався за рахунок закупівлі менш сучасних напівпровідників, призначених для масового споживання. Це сприяло уникненню експортного контролю з боку американських виробників.

Журналісти не виключають того, що подібні чипи могли бути використані не тільки в нових розробках, а й під час обслуговування наявних ядерних запасів.

Раніше стало відомо, що, поки західні країни вводять санкції проти агресорки-росії, китайський експорт до рф мікрочипів, електронних компонентів і сировини, що застосовуються у воєнних цілях, істотно збільшився.

Коменти