Несподівана проблема очікувала на розробників роботизованого таксі з Каліфорнії. Цього разу викликав її так званий «людський фактор».

Як з’ясувалося в результаті досліджень, пасажири безпілотних автівок, в яких немає водія-людини, ризикують міцно заснути. Ця ймовірність значно вища, ніж під час подорожі зі звичайним водієм. А оскільки розбудити їх немає кому, доводиться викликати рятувальників.

Як зазначає видання Wired, під час подорожі на далекі відстані пасажири, знуджені дорогою, часто просто влаштовуються зручніше й засинають. Коли таксі прибуває на місце призначення, голосова система сповіщає про це. Але, як засвідчила практика, люди часто просто не чують оголошення й сплять собі далі. Це, зокрема, зумовлено тим, що система гучності в салоні авто не може перевищувати рівень, що є комфортним для людини.

Розробники навіть розглядали можливість облаштування вібромотору в сидінні, щоби за його допомогою будити пасажирів. Втім, існує ризик того, що сонна людина ще дужче розслабиться, зваживши це релаксуючим масажем.

Видання зазначає, що рятувальників необхідність виїжджати на виклики, щоби будити пасажирів роботаксі, аж ніяк не тішить, тому вони вимагають вжити заходів.

Нагадуємо, співробітники Массачусетського технологічного університету створили унікальний застосунок для смартфону. Він за допомогою спеціальних датчиків інформує про можливість обвалення автомобільних мостів.

Коменти