За інформацією журналістки газети Financial Times Джемайми Келлі, венчурні інвестори знизили свої інвестиції в проекти, пов’язані з метавсесвітом, через загальне зниження інтересу до цієї теми.

Замість цього, зараз популярніше залучати кошти у розробку «генеративного ШІ» — штучного інтелекту, що здатний створювати різноманітний контент:  текст або зображення.  

Згідно з даними FT, венчурні інвестиції в цей сектор зросли на 425% з 2020 по 2022 рік. Крім того, внутрішні інвестори Meta також виявляють мало інтересу до метавсесвіту, що змусило голову компанії, Марка Цукерберга визнати, що метавсесвіт є лише дрібною частиною зусиль компанії.

За даними Google Trends, кількість пошукових запитів зі словом «метавсесвіт» зменшилася на 80% за останній рік. Підрозділ Reality Labs, який спеціалізується на розробці гарнітури Meta Quest, закінчив 2022 рік зі збитком в розмірі $13,7 млрд.

Крім того, у компанії Meta відтермінувала найм близько 10 тисяч співробітників з країн Євросоюзу для роботи над метавсесвітом. А інший техногігант, Microsoft,  звільнив свою команду з розвитку метавсесвіту вже за чотири місяці після створення. На вулиці опинилися 100 співробітників.

Джемайма Келлі також поспілкувалася з цього приводу з професором Університету Джорджа Вашингтона, Дейвом Карпфом. Той є фахівцем із вивчення інтернету. Він впевнений, що незалежно від того, наскільки досконалі нині гаджети, люди наразі не проявляють достатнього інтересу до метавсесвіту.

Коменти