Науковці з Великої Британії та Японії прогнозують, що за 10 років роботи вивільнять більш ніж третину часу, який йде на хатню роботу. Йдеться про 39 % побутових справ включно з доглядом за близькими.

Прогноз отримано у ході дослідження, оприлюдненого агенцією PLUS ONE.

В дослідженні брали участь 29 британських та 36 японських експертів зі штучного інтелекту. На запитання дослідників щодо участі роботів у побуті, експерти-чоловіки з Британії надали більш оптимістичний прогноз за їхніх колег-жінок. Цікаво, що японські експерти щодо автоматизації хатньої праці озвучили протилежну думку.

Згідно прогнозам експертів, менш за все роботизація торкнеться догляду за дітьми та літніми людьми (29%). Водночас, витрати часу на закупівлю продуктів завдяки технологіям скоротяться більш ніж наполовину (60%).

На думку доцентки кафедри штучного інтелекту і суспільства Оксфордського університету Кетрін Гертог, автоматизації може спричинитися до більшої гендерної рівності. Використання роботів у побуті скоротить час, який ми витрачаємо на хатні справи, та відкриє для жінок нові можливості у професійній діяльності.

Нагадаємо, що після відключення компанією Microsoft деяких функцій у пошуковику з чат-ботом Bing, його інтелект знизився.

Коменти