Студенти-інженери Університету Брауна розробили супутник, джерелом живлення для якого є звичайні «пальчикові» батарейки AA. Головне призначення супутника —  крок назустріч вирішенню проблеми космічного сміття завдяки форм-фактору, який дозволяє йому легко зійти з орбіти.  Про це повідомляється на офіційному сайті університету.

Апарат отримав назву SBUDNIC. Його розробили для того, щоби допомогти вирішити проблему засмічення навколоземного простору вже неактивними пристроями, залишками ракет-носіїв та іншим космічним сміттям.  Мережа космічного спостереження США повідомляє про понад 27 тисяч одиниць космічного сміття, які перебувають на орбіті.

Супутник невеликий завбільшки. Його унікальне “вітрило”, що допоможе скеровувати рух супутника, надрукували на 3D-принтері. Супутник працює від 48 батарейок типу АА Energizer та мікропроцесора вартістю 20 доларів. Сумарна вартість проекту складає сміховинні для цієї царини 10 тисяч доларів. SBUDNIC вже пройшов вакуумні, термічні й вібраційні випробування й вирушив до космосу за допомогою ракети SpaceX Ілона Маска. Очікується, що з орбіти він зійде за п’ять років.

Нагадаємо, компанія Rolls-Royce працює над проектом будівництва ядерного реактора на Місяці.

Коменти