Українські підприємці звикли користуватися продуктами російської компанії 1С, її продажем та підтримкою в Україні займались численні компанії-посередники, це було зручно і звично. З початком російсько-української війни та запроваженням санкцій проти російського бізнесу, росіяни почали шукати методи обходу санкцій для того, щоб залишитися працювати на українському ринку. І серед іншого, навіть створюють продукти для українських військових частин. Одними з методів обходу санкцій стали перейменування компаній та продуктів, робота через офшори, заміна власників, створення нових компаній та продуктів, але часто російські підприємці допускалися помилок, які й дозволяли їх ідентифікувати. Компанія Molfar зробила власне розслідування на цю тему, тож розказуємо, який спосіб помилитися обрала 1С.

2018 року російська компанія 1С заснувала європейську компанію-розробника BAS, підтримкою її клієнтів займається Спілка автоматизаторів бізнесу, її члени мають ліцензії на продаж як продуктів BAS, так і 1С. Завдяки цьому, формально ні BAS, ні 1С на території України вже не працюють, а розповсюдженням російських програм займаються українські дистриб’ютори, станом на березень 2023 року це понад 300 компаній та ФОПів.

Власником компанії BAS є Вадим Мазур, він же є директором “Skyline software”, яка до 2014 року називалася “1С Украина”. На LinkedIn Мазур досі не прибрав із заголовку посаду “директор в 1С Украина”.

Акаунт Вадима Мазура на LinkedIn

Акаунт Вадима Мазура на LinkedIn

Ця компанія раніше належала двом росіянам Івану Клінцову та Аннє Цвєтковой та російським юридичним особам “1С акционерное общество”.

Власники Skyline software

Власники Skyline software

Для обходу санкцій росіяни оформили компанії для роботи через офшори, але допустилися кількох помилок. В Україні діє ДП “Єврософтпром”, що володіє правами на “1С: прєдпріятіє” і перебуває під санкціями РНБО за співпрацю з Росією. Керівник цієї компанії Олександр Філіпченко із Вадимом Мазуром вказаний як керівник у САБ (Спілка автоматизаторів бізнесу). Компанія Мазура Skyline Software також займається обслуговуванням програм Єврософтпрому.

Домен 1С.ua і торговельна марка в Україні зареєстровані на кіпрський офшор “Ravi Innovation Limited” (раніше називався “Astolerem Investments Limited”), компанія має на Кіпрі ту ж адресу і тих же директорів, що й офшор Chemlero. А Chemlero своєю чергою є бенефіціаром ДП “Єврософтпром”.

Санкції проти Skyline Software

Санкції проти Skyline Software

2017 року Вадим Мазур обурювався рішенню РНБО щодо запровадження санкцій проти “1С Украина” і доводив, що компанія належить українцям, заявляв, що програми не мають нічого спільного з 1С у Москві, адже з моменту купівлі прав ДП вийшло 20 місцевих релізів програми.

Ми вважаємо, що сталася прикра помилка. Про російський слід – це все дуже натягнуто, тому що наші компанії – українські.

Вадим Мазур

А вже за два місяці Мазур зареєстрував Спілку автоматизаторів бізнесу. 2020 та 2021 року на Skyline Software повторно наклали санкції до 2024 року.

Спілка автоматизаторів бізнесу - власники

Спілка автоматизаторів бізнесу – власники

З 2018 року торговельна марка BAS належить польській компанії “NetHelp Jarocki Piotr”, якою керує громадянин Польщі Піотр Яроцкі, у 2008-2010 роках він працював розробником у польській філії 1С. Станом на 2020 рік, домен bas-soft.eu мав той же id Google аналітики (ua-54805322), що й домен its.1c.ua. Довіреною особою “NetHelp Jarocki Piotr” в Україні є “Міжнародна правова група”.

Майновими правами на програму «1С:Підприємство» в Україні володіє естонська компанія OU Molenari, довіреною особою якої є та ж сама “Міжнародна правова група”. Засновником Molenari є засновник литовської філії “1C: Andi” – Dmitrijs Muratovs.

Російський бізнес в Україні

Російська 1С навіть після запровадження санкцій продовжила роботу на ринку України, продаючи свої програми через кілька сотень компаній-посередників. 1С успішно обходить санкції, а компанію БАС навіть не вносили до санкційних списків, вона продовжує продавати російські програми і обслуговувати їх. Зазначу, що компанія 1С є платником податків у Росії. Згідно з законами, для роботи на ринку РФ, компанія повинна зберігати дані своїх користувачів на місцевих серверах.

А це означає, що дані, які отимаують програми 1С та БАС для зберігання, також зберігаються у Росії.

Інакше компанія просто не могла би продовжувати роботу на місцевому ринку.

1С через посередників дуже цікавиться роботою в державному секторі. Так, до 2018 року існувала програма з довгою назвою “1С:Підприємство 8. Комплексний облік для бюджетних установ України”. 2018 року Вадим Мазур, Олексій Шаталов (обидва з 1С), Ігор Трегуб та Олексій Івашин створили “UA-Бюджет”, який насправді був тим же продуктом під іншою назвою. На сайті цієї програми написано:

Наші програмні продукти працюють більш ніж в 4000 бюджетних установ України, що складає істотний соціально-економічний ефект.

Але коли цей продукт також включили до санкційного списку, росіяни створили “Комплексні бюджетні системи”, який і досі працює під виглядом українського бренду. На власному YouTube-каналі компанія публікує навчальні відео, і одне з них присвячене обслуговуванню військових підприємств України.

Чим замінити 1С та BAS?

Постає питання, як вести бухгалтерію та облік без російських програм, до яких багато хто звик, і чи є їм якісні альтернативи? Так, в Україні розробляють власне якісне програмне забезпечення, яким можна й потрібно заміняти російські програми, зокрема, 1С та BAS.

Список перевірених програм зробили в Мінцифри, ви можете знайти їх у цій таблиці, де спочатку вказано російський SaaS-бізнес, а після нього – українські аналоги.

Коменти

Вадим

Гідною альтернативою 1С / BAS є українська платформа «Вправно». Якщо хтось має доступ до таблички, можна туди додати.

Ігор

Щось в табличці 1с і bas не видно..

Макс

Нижче про великий бізнес уточнили. Як на мене, якщо великий вертикально інтегрований бізнес і досі 1с використовує – то це дикість.

Олч

А, ось воно що, чекаю, не можу дочетатися. Те, що BAS – передає дані до Росії чи те, що там зберігаються якісь дані дурниця, бо програма працює без інтернету. А те, що на мін’юсту можна витягнути дані про підприємства і без якихось договорів, то нормально. А ось вкінці вже зрозуміло, що це просто замовлення власника нового продукту.

Назар Токар

О, то розкажіть, куди зайти за грошима. Може, до мінфифцри, бо це ж вони збирали ту таблицю? Отже, розказуйте, чекаю!

Наталія

Серед замінників вказаний Bitrix24. А чи він не російський?

Назар Токар

СПОЧАТКУ вказано російський SaaS-бізнес, а ПІСЛЯ НЬОГО – українські аналоги.

Євген

Замінити 1С в малому/середньому бізнесі можна, а от у великому – ні. Якщо не розглядати SAP, спробуйте знайти продукт для вертикально інтегрованої компанії. Аналоги конфігурацій УПП чи УТП будуть, а щось серйозніше ні, на жаль.

Валерій

Я теж в запропонованому списку альтернатив ні 1с ні BAS не знайшов. Вкажіть будь ласка номери рядків.

Микола

І де в списку замінники 1С ?

Назар Токар

в кінці статті

Oleksii

Розповідали, що 1С навіть в штатах ще працює!