Тезово:

  • Росія розвалиться, це єдиний шлях мирного завершення процесу перемоги України,
  • Розвал Росії має бути мирним і контрольованим,
  • Нові демократичні держави мають чітко усвідомити шлях до незалежності й своє майбутнє,
  • Україна гратиме ключову роль у розвалі Росії,
  • Форум вільних народів постросії створений для обговорення мирного створення нових республік на теренах Росії.

Імперії розвалюються, і російська імперія, що помилково називає себе федерацією, не є виключенням. У мирному і контрольованому розпаді імперії на десятки демократичних незалежних держав зацікавлені як Захід, так і ми, українці. Хочемо ми чи ні, але допоки існує та держава, нехай і неспроможна забезпечити свій народ унітазами та пральними машинами, Україна завжди лишатиметься в небезпеці.

Моя хата скраю не тому, що “нічого не знаю”, а тому що “першим ворога стрічаю”.

Україна зараз є цією “хатою” скраю Європейського союзу – життями наших захисників та волонтерів нині тримається спротив Європи московитській навалі. Колективний Європа, США та Україна мають розробити й узгодити план того, як саме технічно буде відбуватися поділ РФ на нові держави, щоб вони не несли загрози цивілізації, і могли з часом розвинутися у сучасні демократії. Цю задачу ставить перед собою Форум вільних народів постросії.

Про Форум

Форум, що проводиться в різних країнах, збирає представників народів, поневолених Росією, вони обговорюють плани щодо виходу з “федерації”. Також у Форумі беруть участь українські представники. З боку України в Форумі, серед іншого, брали участь Павло Клімкін, міністр МЗС України у 2014-2019 роках, і Тарас Стецьків, народний депутат України п’яти скликань.

Україна має стати одним із ключових партнерів новоутворених держав, як у політичному, так і в економічному сенсі. Після нашої перемоги, більшість із новоутворених держав шукатимуть партнерів для торгівлі та створення чи переорієнтації ланцюжків своїх товарів та викопних копалин. А купувати газ чи нафту без посередників і з чималою конкуренцією буде набагато вигідніше як для нас, так і для нових республік.

Якщо зараз Україна допоможе з розпадом російської імперії, то ще до розпаду РФ, нові республіки з урядами та активістами у екзилі орієнтуватимуться на співпрацю саме з нами. Також ми зможемо обговорювати тіснішу співпрацю щодо можливого приєднання деяких регіонів до України, як-от Кубані, Білгороду чи Дону. А в Ростові ми маємо зустріти одного колишнього президента, щоб передати йому повістку до суду.

Концепція Форуму базується на чотирьох основних ідеях:

  1. Росія становить загрозу як зовні – насамперед, для країн центральної та Східної Європи, так і всередині країни, адже корінні народи фактично винищуються;
  2. Якщо після війни з Україною Росія збереже нинішній устрій і кордони, нехай і з демократичною владою, рано чи пізно вона повернеться до своєї імперіалістичної суті й знову нападе на когось зі своїх сусідів;
  3. Захід має уникати повторення власних помилок, коли він не був готовий до краху СРСР і Югославії, а також брати участь у розробці стратегії деколонізації Росії. Це допоможе уникнути хаотичного розвалу російських регіонів із внутрішніми війнами й загрозою розповсюдженню ядерної зброї, та відкриє шлях для контрольованого розпаду максимально мирним шляхом;
  4. Від мирного розпаду виграють всі: Захід (включаючи Україну) усуне геополітичну загрозу з боку Російської імперії, а нові незалежні держави зможуть самостійно розвиватися, зокрема, будуючи прямі економічні й торговельні відносини між собою, з Україною та Заходом.

Допоки кремлівська пропаганда та західні “корисні ідіоти” вважають, що Російська федерація є цільним і неподільним державним утворенням, представники окупованих народів та регіонів уже шукають шляхи мирної та ненасильницької деколонізації, а також реконструкції та територіальної організації постросійського простору, який поки що контролює Росія. Демонтаж імперії допоможе стримати апетити КНР на сході й суттєво зменшити можливості корумпованих урядів маніпулювати західними політиками через ціни на газ, нафту та інші викопні копалини.

Мапа нових вільних держав на уламках Російської федерації

Мапа нових вільних держав на уламках Російської федерації

Мені особисто цікаво, що саме роблять люди “на місцях”, щоб здобути незалежність, як це зуміли зробити наші співвітчизники 1991 року, адже поки що про якийсь суттєвий і координований спротив московитським поліціянтам на території федерації мова не йде. Тож щочетверга ми обговорюємо ці питання з Марком Супруном та Романом Скрипіним у етері програми “Розтин імперії”. І ми вже мали бесіди з щонайменше трьома учасниками Форуму.

Нашими співрозмовниками стали:

  • Даавр Дорджін – член Конгресу ойрат-калмицького народу,
  • Дмитро Доровських – представник руху «Малиновий клин – Незалежна Кубань»,
  • Сиресь Боляєнь – інязор ерзянського народу, голова товариства ерзя в Україні «Ěrzäń val» («Ерзянське слово»), співзасновник громадського руху «Вільний Ідель-Урал».
До речі, всі згадані гості чудово говорять українською мовою.

Наступні Форуми

На разі було проведено п’ять форумів і заплановано проведення шостого, який пройде 25-28 квітня у США:

  • Вашингтон (DC) – 25-26 квітня,
  • Філадельфія -27 квітня,
  • Нью Йорк – 28 квітня.

Окрім іншого, на Форумі йтиметься про шляхи повної денуклеаризації та демілітаризації нових держав, створення нового устрою колективної безпеки, що мінімізував би ризики створення нових авторитарних режимів на кшталт КНР, Ірану, КНДР та, власне, ще однієї Росії.

Попередні форумі пройшли у таких місцях:

  1. травень 2022 року – Варшава;
  2. липень 2022 – Прага;
  3. вересень 2022 – Ґданськ, Польща;
  4. грудень 2022 – Хельсінгборг, Швеція. На четвертому Форумі учасники обговорили практичні механізми розпаду Росії;
  5. січень 2023 – Брюссель, Бельгія. П’ята зустріч фактично перенесла Форум на новий рівень, адже розмови про мирний розвал імперії перейшли з категорії маргінальних до обговорення в Європарламенті.
Організатори Форуму працюють над проведенням нових заходів у США, Японії (літо 2023) та Великобританії (вересень 2023 року).

У підсумку

Одним із сценаріїв майбутнього для Росії є розпад, це єдиний варіант, що влаштує Україну та демократичний Захід. Більшість учасників Форуму є громадянами Росії, представниками російських колоній та корінних народів, більшість із яких була вимушена через політичні погляди виїхати з Росії. Крім того, у Форумі беруть участь експерти та політики з Європи та США.

Важливо зазначити, що учасники Форуму не є так званими “хорошими росіянами”, адже деяка частина з них живе в Україні і брала участь у російсько-українській війні, захищаючи Україну. Термін “хороший росіянин”, що нині став популярним нарівні з “російськими лібералами”, зазвичай стосується тих росіян, що мало цікавляться війною й насправді не хочуть розпаду імперії, намагаючись захистити вкладення в рублях у Сбєрбанку та затишок своєї оселі в кордонах МКАДу, або врешті повернутися до нього з “русофобських” Вільнюса, Праги, Лондона чи Тбілісі.

Загалом їх влаштовує сучасний стан справ, війна в Україні їх мало турбує, а основними проблемами є не війни та дестабілізація у всьому світі, а наслідки санкцій: ізоляція країни, економічна криза, блокування інтернету, та врешті заборона гріти свої тюменські мощі на італійських узбережжях.

Зараз як ніколи Україна близько підійшла до остаточного розриву з колоніальним минулим, ми показуємо всьому світу приклад того, що таке справжня свобода й готовність за неї боротися. І Форум – це один із кроків до переустрою Євразійського континенту після нашої перемоги. Допомагайте ЗСУ, робіть свій внесок у нашу перемогу й будьте у безпеці.

Коменти

Степан

або врешті (одрук, аби врешті)

Назар Токар

та ні, все правильно )

Степан

міністр МЗС України (тавтологія, краще “очільник МЗС України”)

Степан

Колективний (має бути “Разом”) Європа, США та Україна