Гучне розслідування Bloomberg «розвінчало» 49 новинарень, контент для яких створювали чат-боти. Агенція оприлюднила цю інформацію, посилаючись на рейтингову групу новин NewsGuard.

Так, зокрема, фахівці NewsGuard зафіксували 49 сайтів, що видають себе за новинарні, але заповнює їх штучний інтелект, зокрема, ChatGPT.

Деякі з цих сайтів мають «типові» для новинарень назви (News Live 79, Daily Business Post, тощо). Інші розмішують побутові поради й світські новини. Жоден із цих сайтів не вказує, що контент для них генерує штучний інтелект.

Занепокоєність викликає те, що в деяких випадках ШІ генерував фейки — зокрема, один із сайтів розмістив новину про смерть президента Байдена, інший оприлюднив некролог неіснуючого «відомого» архітектора й навіть розповів про його життя й творчість. Сайт TNewsNetwork розповів про загибель майже 4 тисяч солдатів під час лишень однієї з битв російсько-української війни і навіть розмістив відео з YouTube на цю тему.

Нагадаємо, компанія Google заявила про свій намір посилити боротьбу з розповсюдженням дезінформації стосовно українських біженців у Німеччині.

Коменти