На заклик Європейської комісії у космічній галузі має з’явитися супутникове угруповання, конкурентоспроможне до Starlink від SpaceX. Для цього оголошено про створення партнерства між компаніями Airbus Defense and Space, Eutelsat, SES і Thales Alenia Space.

Про це повідомляє Space.

Супутникова інфраструктура IRIS² (Infrastructure for Resilience, Interconnectivity and Security by Satellite), що створена наприкінці 2022 року, має забезпечити ЄС інтернет-зв’язком з низької навколоземної орбіти.

За оцінками ЄС вартість IRIS² становить $6,6 млрд. З боку ЄС буде виділено $2,64 млрд. на реалізацію проєкту. Додаткове фінансування очікують від Європейського космічного агентства та приватних інвесторів. Сузір’я введуть в експлуатацію до 2027 року.

Також до партнерства доєдналися комунікаційні гіганти Deutsche Telekom, Hispasat, OHB, Orange, Hisdesat і Telespazio. Вони вважають що поява мегасузір’я заохотить стартапи в європейському космічному секторі приєднатися до коаліції.

Мегасузір’я інтегрують з наявними супутниковими угрупованнями Європи. Йдеться про  Galileo і подвійні супутники спостереження Землі Sentinel-1A і Sentinel-1B, які входять до системи Copernicus.

Нагадаємо,  на 2025 рік заплановано запуск місії ClearSpace-1. Це швейцарський стартап, що вивчає можливість ліквідації космічного сміття.

Коменти