Дослідники з Європейського товариства Макса Планка дійшли висновку, що надінтелектуальний ШІ не може бути контрольований. Про це йдеться в звіті вчених, який опубліковано в Журналі досліджень штучного інтелекту.

Науковці проаналізували здатність людства тримати під контролем надінтелектуальний штучний інтелект, повідомляє Interesting Engineering, та попередити його спроби покінчити з людством. Наразі висновок невтішний ­— сучасний рівень розвитку технологій робить людство безсилим перед надінтелектуальним ШІ.

Задля запобігання руйнівним діям ШІ вчені вважають за потрібне створити так званий «алгоритм змісту», який імітуватиме небезпечну поведінку надінтелектуального ШІ.

Співавтор дослідження Мануель Себріан, керівник групи цифрової мобілізації у Центрі людей та машин суспільства Макса Планка відзначив, що наразі «надінтелектуальна машина, що контролює світ, звучить як наукова фантастика». Натомість «вже існують машини, які виконують певні важливі завдання самостійно» й програмістам невідомо, «як вони цьому навчилися».

Себріан констатував, що якоїсь миті над інтелектуальні машини можуть стати  «неконтрольованим та небезпечним для людства».

Нагадаємо, розробник штучного інтелекту Джеффрі Хінтон, який в 2012 році створив нейромережу, пішов з посади віце-президента Google. Вчений стурбований тим, що нові технології компаній можуть перевершити людський інтелект. Своїм звільненням «хрещений батько» ШІ попереджає людство про небезпеку штучного інтелекту.

Коменти