Закон про штучний інтелект розглядатимуть депутати Європейського парламенту. Ним пропонується запровадити перші в історії правила прозорості та управління ризиками для технологій зі штучним інтелектом у Європі.

Про це йдеться у заяві на сайті ЄП.

Перед цим проект переговорного мандату за правилами для ШІ було прийнято Комітетом з внутрішнього ринку та Комітетом з громадянських свобод. За нього віддали голоси 84 депутати, були проти — 7, утрималися — 12.

Наразі зазначається, що поправки депутатів до пропозиції комісії спрямовані на забезпечення контролю над ШІ з боку людини. Депутати прагнуть, щоби технології були прозорими та безпечними, легко відстежувалися, не були дискримінаційними та не порушували екологію.

Крім того депутати прагнуть мати єдине визначення штучного інтелекту, що буде нейтральним та застосовуватиметься до всіх без виключення технологій. Першими у світі правилами щодо ШІ пропонується ввести заборону на біометричне спостереження, розпізнавання емоцій та інтелектуальні системи ШІ. Також розглядається можливість подача скарги на штучний інтелект.

Нагадаємо, розробник штучного інтелекту Джеффрі Хінтон, який в 2012 році створив нейромережу, пішов з посади віце-президента Google. Вчений стурбований тим, що нові технології компаній можуть перевершити людський інтелект.

Коменти